Οι υπεραποστάσεις αποτελούν την απόλυτη πρόκληση για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει ως στόχο να γίνει adventureman και να αλλάξει τρόπο ζωής αλλά, κυρίως, τρόπο σκέψης απέναντι σε αυτή. Από τους μικρότερους σε ηλικία Έλληνες αθλητές, ο δραμινός Μάριος Γιαννάκου, κατέχει το ρεκόρ μικρότερης ηλικίας συμμετοχής στον αγώνα των 170 χιλιομέτρων του Rout, μίλησε στον Ιάσωνα Βασιλειάδη, BSc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ /(In progress) MSc "Strength and Conditioning" Metropolitan University of Cardiff, και στο wefit.gr για το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, τις δυσκολίες, τα εμπόδια, το όνειρο και τη μεγάλη ψυχή που χρειάζεται κάποιος για να τρέξει.
Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις ένα τόσο δύσκολο αγώνισμα;
Νομίζω πως....
.... ο διακαής πόθος του ανθρώπου είναι να ξεπερνά νέες προκλήσεις και να ανακαλύπτει καινούριες πτυχές του εαυτού του. Το τρεξιμο μεγάλων αποστάσεων μου καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη. Επομένως η απαρχή της ενασχόλησής μου οφείλεται σε αυτό ακριβώς το δεδομένο. Είναι πολύ όμορφο να μαθαίνεις, όχι μονο τις σωματικές αντοχές σου αλλά και τις ψυχικές. Και είναι ένα βίωμα το οποίο μπορείς υιοθετήσεις ως στάση ζωής στην καθημερινότητά σου.
Τι δυσκολίες συνάντησες στην αρχή;
Οι δυσκολίες που συνάντησα ήταν πολλές και, ομολογώ, πως πολλές φορές με έφεραν μπροστά από την απόφαση να παρατήσω τις μεγάλες αποστάσεις. Δεν ήμουν ποτέ δρομέας, ούτε είχα σημαντικές βάσεις αθλητή. Οπότε το σοκ της προπόνησης και της απότομης καταπόνησης είχε ως συνέπεια κάποιους τραυματισμούς. Άρχισα να πονάω σε σημεία του σώματός μου που αγνοούσα πως μπορεί να πονέσουν. Για παράδειγμα δεν γνώριζα για το σύνδρομο της λαγοκνημιαίας ταινίας ούτε για τον τραυματισμό των ισχίων. Ο πόνος στο σώμα μερικές μέρες ήταν τόσο έντονος που έπρεπε να παίρνω αναλγητικά.
Τι προπόνηση κάνεις για να συμμετάσχεις σε αυτούς τους αγώνες; Ποσο καιρό διαρκεί η προετοιμασία για ένα τέτοιο event;
Η προπόνηση που ακολουθώ βασίζεται σε έξι προπονήσεις. Η καθεμία έχει τον σκοπό της. Μια προπόνηση έντασης, μια προπόνηση σε ανηφόρες και μια προπόνηση μακράς διάρκειας, στην οποία προσπαθώ να τρέχω ή να περπατώ για ώρες μέσα στο βουνό. Ενδιάμεσα των βασικών προπονήσεων υπάρχει το τρεξιμο αποκατάστασης και η ενδυνάμωση.
Ωστόσο καμία προπόνηση δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για τον αγώνα. Για έναν τέτοιο τερματισμό, κυρίως, παίζει σημαντικό ρόλο να έχεις "γυμνασμένο" μυαλό. Πολλές φορές βέβαια παραμερίζω το πρόγραμμα και απλώς βγαίνω να τρέξω. Ο χρόνος προετοιμασίας για έναν αγώνα 170 χιλιομέτρων διαρκεί περίπου 4-5 μήνες για έναν άνθρωπο που έχει ήδη κάνει χιλιόμετρα.
Πηγή: http://www.wefit.gr