Το αδιέξοδο και η «επιτροπή σωτηρίας» !!! (του Δημήτρη Τσιάρα)

Με την αγωνία να κορυφώνεται και τα σενάρια ελπίδας να τελειώνουν το ένα μετά το άλλο, το τελευταίο πλάνο λύσης για την ΠΑΕ Δόξα ονομάζεται πλέον «επιτροπή σωτηρίας».

Αφού έσβησαν οι άλλες περιπτώσεις, σαν τελευταία προσπάθεια να μην πάει το καράβι των «μαυραετών» στα βράχια, εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες μια πρωτοβουλία δραμινών, που έχει σαν κεντρικό πρόσωπο τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Δόξας και του Ιωνικού, Γιάννη Ξανθόπουλο.

Δημιουργήθηκε μια πενταμελής επιτροπή όπου μαζί του είχε..............







.......... τον Ηλία Ηλιάδη και τον Ιορδάνη Γενημάκη παλαιότερα μέλη του συμβουλίου της ερασιτεχνικής, τον Αλφρέδο Πιταράκη που και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε και στήριξε ανάλογες προσπάθειες και το Γιώργο Λιανό φίλα προσκείμενο του Γιάννη Μπύρου. Μαζί τους συντάχτηκαν χωρίς όμως να παραβρεθούν λόγω επαγγελματικού κωλύματος, ο Κώστας Δημίου επιχειρηματίας στο χώρο του μαρμάρου και συντοπίτης του Μπύρου καθώς και ο Θόδωρος Βαράνος, μέλος της σημερινής ερασιτεχνικής που ωστόσο αναμένει μια περισσότερη ενημέρωση προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο της συμμετοχής του.

Αυτή η πενταμελής επιτροπή συναντήθηκε με το Γιάννη Μπύρο στα γραφεία της ΠΑΕ και όπως συνηθίζει σε κάθε ανάλογη περίπτωση ο πρόεδρος της δραμινής ΠΑΕ τους παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία και σε πρώτο χρόνο τους ζήτησε να βρουν 150 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η ομάδα. Είναι τα πρώτα χρήματα που απαιτούνται για το στήσιμο της νέας ομάδας και αφορούν προκαταβολές για τους παίκτες και το χώρο της προετοιμασίας.

Είναι μια τελευταία προσπάθεια, απέλπιδα για κάποιους, όπου εθελοντές έρχονται να στηρίζουν τον Μπύρο, που δεν μπορεί ο ίδιος να κρατήσει το βάρος στο οικονομικό.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Δόξα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να δει την κίνηση αυτή να πετύχει καθώς έτσι κρατά για λογαριασμό του το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου μιας και η επιτροπή δεν έχει εκφράσει κάποια απαίτηση για λήψη μετοχών παρά μόνο για διαχείριση της ομάδας.

Κατά πόσο όμως μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να έχει άμεσα αποτελέσματα και να πετύχει είναι ένα καίριο ερώτημα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολύ σημαντικά.

Τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται για να βγει η χρονιά και υπολογίζονται ότι ξεπερνούν το εκατομμύριο (1,1 με 1,2) είναι δυνατόν να βρεθούν και πως, με ποιο τρόπο θα βρεθούνε;

Στον προϋπολογισμό που γινόταν μέχρι τώρα, τα τηλεοπτικά υπολογίζονται πάνω από 600 χιλιάρικα και οι υπάρχουσες πληροφορίες τα θέλουν κάπου κάτω από τα μισά, με απόφαση της νέας κυβέρνησης.  Αυτή η διαφορά είναι ένα πολύ σημαντικό πλήγμα. Ωστόσο στα παρήγορα είναι ότι αφορά και άλλες οκτώ ομάδες.

Σημαντικό ζητούμενο είναι επίσης το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει εισοδισμός στην κοινωνία της Δράμας. Ο κόσμος για να ανταποκριθεί, να στηρίξει οικονομικά με χορηγία, διαφήμιση και διαρκείας αναμφισβήτητα πρέπει να μπει σε ένα ανάλογο κλίμα που θα το διαμορφώσουν οι διοικητικές και οι οργανωτικές κινήσεις που απαιτούνται να γίνουν. Χωρίς μεταγραφές μιας κάποιας ποιότητας, πολύ περισσότερο με νεαρούς και ίσως άγνωστους παίκτες στην ποδοσφαιρική πιάτσα είναι πολύ δύσκολο να ζεσταθεί ο κόσμος.

Μια τέτοια συνταγή, το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει μια ομάδα με πολύ περιορισμένη δυναμική που σε ένα πρωτάθλημα δύο φάσεων, με πλέι άουτ, θα είναι δύσκολο να βρει δύο χειρότερες ομάδες να τις περάσει βαθμολογικά και να παραμείνει στην κατηγορία. Είναι ένα ενδεχόμενο, πολύ επικίνδυνο, που όλοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Σίγουρα δεν γίνεται να μπουν στόχοι πρωταθλητισμού, όπως είχαν μπει τα προηγούμενα χρόνια από τον Γιάννη Μπύρο.  Αλλά και τότε, παρά την ανακοίνωση τέτοιων στόχων, πρωταθλητισμού, από τον ίδιο τον Μπύρο, τα διαρκείας και οι πινακίδες στο γήπεδο μειώνονταν χρόνο με το χρόνο.

Και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει  εκφρασμένη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Μπύρου, από τα καλοκαιρινά του «φεύγω – μένω» που και αυτή δεν βοηθάει καθόλου στη δημιουργία κλίματος συστράτευσης μέσα στον κόσμο της ομάδας. Όπως συνέβη με προηγούμενες διοικήσεις και σε μικρότερες κατηγορίες.

Σε κόντρα αυτής της εικόνας, φέτος χρειάζεται ένα πιο δυνατό, πιο ουσιαστικό δέλεαρ για τον κόσμο. Η αφύπνιση, η ανταπόκριση σε ένα κάλεσμα στήριξης μπορούν να βγουν μόνο μέσα από κάτι που θα ικανοποιεί, θα γεμίζει τα όνειρα των δραμινών που τείνουν να γίνουν εφιάλτες από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η Δόξα, μέσα καλοκαιριού.

Χωρίς κάποια ουσιαστική προοπτική και με τον Γιάννη Μπύρο να δηλώνει αδυναμία να στηρίξει και να παραμένει μεγαλομέτοχος βάζοντας μπροστά, στις δηλώσεις  του, το φάσμα της Γ’ εθνικής. Βέβαια το αν θα κάνει πράξη μια τέτοια επιλογή φαντάζει μάλλον μακρινό, με βάση την μέχρι τώρα προσπάθεια που έχει κάνει, με το γνωστό οικονομικός κόστος για τον ίδιο και τον επίμονο χαρακτήρα που διαθέτει.

Είναι γνωστό ότι λόγω χαρακτήρα, επιμένει και θέλει να συνεχίσει όσο και αν οι οικονομικές δυσκολίες τον εμποδίζουν.

Κατά κοινή ομολογία, δεν αφήνει την ομάδα αν δεν γίνουν …κοσμογονίες. Άλλωστε τόσο καιρό ψάχνει έναν συμπαίκτη που θα τον βγάλει από την δύσκολη θέση μέχρι να ξεπεράσει τον ύφαλο. Είναι καλός καπετάνιος- επιχειρηματίας και δικαίως πιστεύει ότι μπορεί να ακολουθήσουν καλύτερες μέρες.

Ο ίδιος το πιστεύει, όμως τα δεδομένα τον φρενάρουν.

Η ομάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, τα οικονομικά είναι απογοητευτικά και η τελευταία ελπίδα βρίσκεται στα χέρια της «επιτροπής σωτηρίας.

Αν αυτή τα καταφέρει τότε όλα καλά. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα πράγματα πλέον είναι πολύ άσχημα και γίνονται ακόμη χειρότερα από τις προβλέψεις κάποιων που βλέπουν …δόντια σουβλερά να περιμένουν στη γωνία για να κάνουν τα σχέδια τους…

-Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνάντηση με τους οργανωμένους που ζήτησε ο μεγαλομέτοχος  στα γραφεία του συνδέσμου. Ευχής έργο θα είναι να γίνουν τοποθετήσεις που να βοηθήσουν την ομάδα να βγει από το αδιέξοδο της !



Πηγή: sportdrama.gr